+ONS

Ik ben een social-artivist en hybrid. Artivist staat voor de combinatie van kunst en activisme. Het woord Social gebruik ik omdat de focus van mijn activisme gaat om sociale verandering voor Vrouwen van Kleur. Verder is mijn kunst grotendeels geïnspireerd op mijn ervaringen als hybrid; een mix tussen een Surinaams-Hindostaanse moeder uit Paramaribo en een Zeeuwse vader uit Wemeldinge. Ik zwem tussen opgelegde identiteiten en hetgeen waar ik me mee identificeer. Daarom is het idee 'vrouwen van kleur' voor mij altijd politiek en een aangrijpingspunt in de strijd voor sociale rechtvaardigheid. 

Mijn rol in dit project is meervoudig. Ik ben o.a. initiator, danseres en henna-artieste. 

ANIMA JHAGROE-RUISSEN

Ik ben een grafisch ontwerpster en verdiep me in sociaal-maatschappelijke vraagstukken omtrent gelijke kansen en het herdefiniëren van onze relatie met de natuur. Ik vertaal deze vraagstukken naar illustraties waarmee ik bewustwording probeer te creëren en mensen tot nadenken te zetten. De vraag 'waar kom jij echt vandaan?', is me vaak gesteld. Het geeft me het gevoel dat ik anders ben. Ik ben een mens, maar voel dat ik labels opgelegd krijg die mijn mens-zijn beperken. Ondanks alle dominante opvattingen en meningen die bestaan over wat het betekent om Nederlands en/of Hindostaans te zijn, probeer ik met mijn gevoel en intuïtie een eigen invulling te geven aan mijn leven. In de voorstelling CTRL+ALT+IDENTITY dans ik mijn verhaal in relatie tot onze Surinaams-Hindostaanse geschiedenis en andere verhalen van vrouwen van kleur. Mijn dans is emotie en het geeft me healing in mijn struggle en long life process in het vinden van mijzelf en mijn plekje op deze prachtige aardbol.



SHAWITA PARAG

Met een Bengaalse én Nederlandse achtergrond leef ik als vrouw, moeder, werkneemster en onderzoekster, met een donkere kleur in een overwegend witte wereld. Het dekoloniale gedachtegoed is een essentieel middel geworden om mijzelf en mijn plek in de samenleving te duiden. Internationaal geadopteerden groeien op in een wereld vol tegenstellingen – wie ben ik en waar hoor ik thuis? Ik verdiep mij met passie in het onderwerp internationale adopties vanuit een feministisch en dekoloniaal perspectief.

Binnen CTRL+ALT+IDENTITY deelde ik mijn verhaal tijdens een hennaworkshop en vond verbinding met andere vrouwen van kleur. We zijn allen anders maar er is zoveel dat ons verbindt. Als danseres doe ik met dezelfde intentie mee aan het project.

SHILA KHUKI de VRIES

Ik ben een fashion designer voor mijn merk Kam Kari La, een label speciaal voor activisten en kunstenaars met de focus op de Hindostaanse gemeenschap. Het begrip 'vrouwen van kleur’ betekent voor mij bewustwording. Vroeger voelde ik me anders. Het anders zijn had een negatieve lading voor mij. Maar nu ben ik me bewust over wie ik ben. Ik voel me trots, krachtig en uniek en ik gebruik deze energie in mijn kunst. 

Verder ben ik ook filmmaakster en conceptontwikkelaar, ik creëer mood films en documentaires over maatschappelijke problemen bijvoorbeeld burnouts en onze relatie met werk. Voor de voorstelling van CTRL+ALT+IDENTITY vervul ik de rol van costume designer, heb ik meegewerkt aan het concept van het campagnebeeld en ben ik één van de danseressen.

RUBY JOEMAI

Ik ben een maakster pur sang die van pionieren houd. Ik ben een aarts rebel die reactief is en niet anders kan dan reageren. De middelen die ik inzet om te reflecteren op de maatschappij zijn het maken van voorstellingen en realiseren van projecten. Waarbij ik altijd inzet op bewustwording van de problematiek die heerst en wil uitdagen om gezamenlijk tot oplossingen te komen. 

  

In dit project ben ik degene die Anima artistiek inhoudelijk ondersteunt op het gebied van choreograferen, conceptontwikkeling en produceren. Ik heb mijn hele leven gestreden tegen hokjesdenken. Het voelt voor mij dan ook tegenstrijdig om mijzelf te classificeren als vrouw van kleur. Ik onderschat de noodzaak niet van het belang om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen van kleur. Het is absoluut een niet te verwaarlozen onderwerp. Ik ben van mening dat het zo zou moeten zijn dat de artistiek inhoudelijke kwaliteiten zouden moeten spreken in plaats van etniciteit en/of gender. Maar dat is een situatie in een ideale wereld en helaas staan wij daar nog ver van af. 



PATTY BROESE van GROENOU

choreograaf/ theatermaker/ projectmanagement placemaking/ Pepe Den Haag  

Ik ben een documentaire- en portretfotograaf en mijn werk richt zich op het vertegenwoordigen van onze multiculturele samenleving, de verschillende sociale lagen en de persoonlijke individuele identiteit. Ik ben geboren in Nederland met een Hindoestaanse Surinaamse moeder en een vader uit Duitsland. Lang voelde ik mij geconfronteerd met mijn eigen identiteit. Terwijl ik opgroeide zag ik hoe we van elkaar kunnen verschillen in bewegingen, uitdrukkingen en gewoontes maar ik leerde ook te kijken naar de vele overeenkomsten die we delen en de rijkdom die we bezitten. Ik streef ernaar, in samenwerkingen met andere, bestaande perspectieven te bevragen en andere perspectieven zichtbaarder te maken. ‘Vrouwen van kleur’ is voor mij een begrip waar vaak nog te eenzijdig over gesproken wordt. Mijn rol binnen dit project is fotografe, exposante en productieleidster.

KEVITA JUNIOR

Ik beschouw mezelf als creatief producente, community organizer en nazaat van Hindostaanse dwangarbeiders. Vanuit die positie draag ik bij aan CTRL+ALT+IDENTITY in de vorm van de expositie over ASHANTI, de feministische krant uit de jaren '80 door en voor vrouwen van kleur. De geest van ASHANTI geeft voor mij betekenis aan het begrip 'vrouwen van kleur'. Dit betekent voor mij kracht, strijdbaarheid, creativiteit, community, waardigheid en het vermogen om kennis en cultuur door te geven. Zo hoop ik via de tentoonstelling dit gedachtegoed te eren en de kennis en cultuur vanuit Hindostaanse vrouwen te delen.

PRAVINI BABOERAM

Ik ben een danseres in hart nieren, on-stage en off-stage. Ik was jarenlang uitvoerend Bharatanatyam performer. Deze kunstvorm heeft mij gevormd en verrijkt. Daarnaast ben ik een

marketing en communicatie professional werkzaam voor diverse culturele organisaties en festivals en oprichter van Indian Dance Europe. Voor CTRL + ALT + IDENTITY verzorg ik de publiciteit van de voorstelling.

SHARON WEZER

Ik ben een illustrator uit Rotterdam. Mede door mijn queer identiteit en het opgroeien als Hindostaanse vrouw in Nederland ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het verbeelden van de verhalen van gemarginaliseerde gemeenschappen. Tijdens mijn kunstopleiding kreeg ik meer inzicht in de complexiteit van identiteiten en onderdrukkende systemen. Mijn kunstwerken waren gericht op Hindostaanse perspectieven op Nederlandse kolonisatie en de geschiedenis van dwangarbeiders. In mijn huidige werk belicht ik queer mensen van kleur door middel van illustratie, animatie en design. Ik werk mee aan in dit project als designer.

NAZRINA RODJAN

Mijn naam is Shraddha Rama-Matai. Ik ben film- en televisiewetenschapper en heb mijn eigen freelance editing en animatie bedrijf, Shreddarts. Ik behoor tot de Surinaams Hindostaanse gemeenschap, maar ik heb mij altijd sterk geïdentificeerd met mijn Indiase roots. Dit komt omdat mijn grootvader Hindi leerkracht is en ik op jonge leeftijd al intensief Hindi, de Hindoe geschriften en de Indiase geschiedenis leerde. Daarnaast heb ik een jaar gewoond in een Ashram in Kerala, waar ik mij zo ontzettend thuis heb gevoeld. Ik hou mij ontzettend graag bezig met de Indiase cultuur. Mijn eigen creatieve video en animatieprojecten houden daar ook direct verband mee. Ik ben zelf pas na mijn huwelijk voor het eerst naar Suriname geweest, omdat mijn schoonouders daar wonen. Sindsdien kan ik mij ook steeds beter vinden in mijn Surinaamse afkomst.

Ik heb een periode gehad waarbij ik worstelde met de vraag, "Wat ben ik nou eigenlijk, Nederlander, Surinamer of Indiër?" Het antwoord dat ik daarop heb kunnen vinden is dat ik geen van de drie ben, maar tegelijkertijd ben ik ook alledrie. Mijn multiculturele achtergrond maakt dat ik ontzettend rijk ben aan taal, cultuur, mensenkennis en wereldkennis. Dat maakt mij tot een interessant en waardevol onderdeel van de maatschappij, of het nou de Nederlandse, Surinaamse of Indiase maatschappij is. Mijn bijdrage aan de Ctrl+Alt+Identity productie is daar een ode aan.



SHRADDHA - RAMA MATAI

Ik ben een Surinaams-Hindostaanse feministische en dekoloniale spreekster, onderwijzeres, onderzoekster, moderator en (community) organizer uit Rotterdam. Mijn passie ligt in onderwijs en het faciliteren van disruptief denken, waarbij ik het persoonlijke verbind met structurele ongelijkheden. Ik put kracht en inspiratie uit vrouwen van kleur, maar ben mij er tegelijkertijd van bewust dat noch “vrouwen” noch “van kleur” een vastomlijnd of essentialistisch gegeven is, maar een talige momentopname in een poging mensen met een gelijksoortige ervaring binnen systemen van onderdrukking te erkennen. Waar we pijn delen, zijn wij ook in staat elkaar pijn te doen als we niet constant blijven werken aan onszelf en het ontmantelen van deze systemen van onderdrukking. Het is vanuit deze visie dat ik erg enthousiast ben om bij te dragen aan CTRL+ALT+IDENTITY.



LOUISE AUTAR

Ik maak

voornamelijk dekoloniserende rituelen, waarmee ik tegelijkertijd de relatie met het publiek, en de zintuiglijke waarneming transformeert. De manier waarop mijn lichaam is gepolitiseerd als een Nederlands Surinaams-Hindoestaanse moslim queer persoon van kleur

 creëert een noodzaak die mijn artistieke keuzes vorm geeft. Vanuit deze alledaagse realiteit houd ik me bezig met thema’s als de dood, wedergeboorte, voorouders, belonging, koloniale geschiedenis, en healing. Sinds 2013 ben ik ook een van de leden van

CLOUD danslab, een dansstudio georganiseerd door kunstenaars, die met name onderzoek naar dans, beweging, en performance kunst steunt in Den Haag.

 

Vrouwen van kleur betekent voor mij de reis van vrouwen die strijden voor rechtvaardigheid, als dragers van spirituele bevrijding met transformatieve kracht voor healing en verbinding. Het betekent voor mij ook degenen die mij altijd hebben gedragen, leidraad hebben geboden, en daarmee ook als mens sterk hebben gevormd in vele vormen en allemaal met unieke krachten.


FAZLE SHAIRMAHOMED

performance kunstenaar, danser, en intersectioneel activist

Al vele jaren ben ik werkzaam als lichtontwerpster bij met name moderne dans voorstellingen.

De laatste jaren werk ik meer en meer mee bij projecten met een maatschappelijk thema. 

Kunst kan emanciperen en mensen aan het denken zetten. 

Of het nu gaat over jongeren, gender, racisme of ieder ander thema. 

Als je er voor openstelt kun je ervan leren en ik ben heel benieuwd wat ik van deze samenwerking ga leren. 



ELLEN KNOPS

Bastiaan

Wij identificeren onszelf als makers, ontwerpers en kunstenaars, maar vooral als creatief vertalers onder de noemer MetaMakes. Onze werkwijze kenmerkt zich vooral door de combinatie van nieuwe technieken en oudere ambachtswijzen. Met onze kennis en kunde van diverse disciplines proberen wij een sterke fysieke vertaling te maken van complexe ideeën. Onze rol in CTRL+ALT+IDENTITY is dan ook om het podiumbeeld te ontwerpen en te maken op een manier zodat de voorstelling en het sociaal gedachtegoed sterk tot haar recht komt. Met onze deelname aan dit project zetten we ons ook graag in voor emancipatie van vrouwen van kleur.



JARNO BURGER EN BASTIAAN STOKER (foto)

Ik ben geïnspireerd door de heiligen en wijzen van India en wil met muziek de boodschap van universele liefde uitdrukken. Dit begon al op jonge leeftijd. Ik heb me gericht op tabla en de vocale stijl van de Noord-Indiase muziek. Daarnaast ben ik multi-instrumentalist, muziekproducent en bespeel ik verschillende instrumenten zoals de Sarangi, Bansuri en de Sitar. Mijn rol in dit project is het arrangeren van de muziek met input van de danseressen. V

rouwen van kleur staan voor mij als symbool van kracht. De levenskracht die, wanneer gerespecteerd, de basis vormt voor een ontsluiering van ongekend potentieel voor alles wat leeft.

Gaṇeśa Rāmnātha